Είστε εδώ

Το κελάρι του κρασιού σου©

ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πολιτικός Μηχανικός, Κόρινθος

Το κελαρι του κρασιού σου μπορείς να το στήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της κατοικίας ή του οικοπέδου σου. Την τελική απόφαση την παίρνει κανείς βάζοντας στο μυαλό του το κόστος κατασκευής, τη μελλοντική επέκτασή του spitio  και το μέγεθος της παραγωγής του se kras;i.


Το κελάρι του κρασιού πρέπει να τοποθετείται στο δροσερότερο και υγρότερο σημείο του σπιτιού σου. Η ιδανικότερη θερμοκρασία, που χρειάζονται τα κρασιά  είναι 12°-14°C και η ιδανικότερη υγρασία  είναι 55-75%. Βεβαίως, όσο μικρότερο κατασκευάζεται ένα κελλάρι τόσο λιγότερο κοστίζει η κατασκευή του.


Για την αγορά και τοποθέτηση του μηχανήματος παραγωγής ψύχους μέσα στο κελλάρι λαμβάνονται υπόψη και οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, όλων των εποχών του έτους και ιδιαίτερα των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης αν το ευρύτερο περιβάλλονο στο οποίο έχει τποθετηθεί ένα κελλάρι είναι ξηρό, θαπρέπει να ρυθμίζεται και η υγρασία του κελλαριού.

Αν δεν επιθυμείς να κατασκευάσεις ένα κελάρι που χρειάζεται ρυθμιζόμενη θερμοκρασία και υγρασία, το σημείο της κατασκευής του δεν παίζει μεγάλη σημασία.


Παρά τούτο υπενθυμίζεται ότι η μακρόχρονη έκθεση ενός κρασιού κάτω από το φυσικό φως, θερμοκρασία και κραδασμούς είναι βλαπτική για το κρασί.


Γιαυτό διαλέγει κανείς  την ψυχρότερη και ησυχότερη περιοχή του σπιτιού, στην οποία δεν χρειάζεται να καλυφθούν παράθυρα, η οποία θα χρειαστεί τα λιγότερα δυνατόν υλικά για την κατασκευή και θα δαπανάται η λιγότερη δυνατή ενέργεια για το σύστημα ψύξης, που θα χρησιμοποιείται.
.
Είναι οικονομικότερο να τοποθετηθούν οι σωληνώσεις ψύξης και αποχέτευσης, όταν στήνεται ο αδρός σκελετός του κελαριού. Το σύστημα της ψύξης εγκαθίσταται αφού ολοκληρωθεί η μόνωση των τοίχων.

Η μόνωση του κελαριού είναι σημαντικότατο μέρος της κατασκευής. Το ερμητικό κλείσιμο της πόρτας του κελαριού εξασφαλίζει σταθερή τη θερμοκρασία και υγρασία στο κελάρι. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο κελάρι πρέπει να επικρατεί υγρασία 55-75%, τη στιγμή κατά την οποία στο υπόλοιπο σπίτι επικρατεί υγρασία 20-30%. Η μόνωση του κελαριού και της πόρτας του,  δεν επιτρέπει  την εξίσωση των υγρασιών .

Τα υλικά με τα οποία μπορεί να κατασκευαστεί ένα  κελάρι είναι όμοια με αυτά που κατασκευάζεται ένα συνηθισμένο σπίτι. Φροντίζει ο μηχανικός να δώσει οδηγίες και να χρησιμοποιηθούν κατάληλα μονωτικά τοιχώματα και η πόρτα να είναι συμπαγής η με δύο τοιχώματα, που φέρουν ανάμεσά τους μονωτικό υλικό και οι κάσες  να είναι από τέτοιο υλικό ώστε η πόρτα να κλείνει ερμητικά.ά.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

Ο Γιάννης Παπακυριάκος συμμετέχει στην ιστοσελίδα gkelikosagiorgitiko.gr με τα ακόλουθα άρθρα:


Το κελάρι του κρασιού σου©