Είστε εδώ

Σε τι διαφέρουν τα Ελληνικά βιολογικά κόκκινα κρασιά από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά;©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Λειβαδάρος Πέτρος, Μεσαριά, Σαντορίνη
Έμπορος, βιολογικός καλλιεργητής, οινογνώστης, γευσιγνώστης
Μαυρατζιώτης Άγγελος
Ειδικός σε θέματα γαστρονομίας, γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Διευθυντής του καταστήματος ποιοτικής εστίασης Number 1, Κόρινθος
Παυλιδελης Πετρος, Αθήνα
Χημικός Μηχανικός ΕΜΤ, Μαθηματικός, Φυσικός, Οινογνώστης, Γευσιγνώστης

Τα Ελληνικά βιολογικά κόκκινα κρασιά, όπως το Γκέλικος Αγιωργίτικο χαρακτηρίζονται ως βιολογικά, διότι παράγονται από σταφύλια απόλυτης φυσικής βιολογικής γεωργίας και περιέχουν θειώδη μέχρι 100ppm..

Αυτό σημαίνει ότι πιστοποιημένα ως βιολογικά αμπέλια καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων, η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται με απόλυτη καθαρότητα, όπως και η οινοποίηση και εμφιάλωση γίνονται επίσης σε βιολογικά πιστοποιημένο οινοποιείο. Αυτά γίνονται βάσει οδηγιών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή ΄Eνωση και ελέγχεται η εφαρμογή τους από κρατικούς ή ιδιωτικούς οργανισμούς πιστοποίησης.

Στα  Ελληνικά και Ευρωπαϊκά βιολογικά κόκκινα κρασιά επιτρέπεται να προστεθούν θειώδη μέχρι τα 100ppm. Η κύρια διαφορά μεταξύ των Ευρωπαϊκών και των Αμερικανικών βιολογικών κρασιών είναι η περιεκτικότητά τους σε θειώδη.  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά, αν στα κόκκινα κρασιά έχουν προστεθεί μέχρι 100 ppm θειώδους και το κρασί έχει παρασκευαστεί από βιολογικά σταφύλια μπορεί να αναγραφεί στην ετικέτα τους τη φράση βιολογικό κρασί  (organic wine, vin biologique)ο

Στις ΗΠΑ οποιοδήποτε κρασί περιέχει περισσότερα από 10 ppm πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΘΕΙΩΔΗ και δεν μπορεί να ονομαστεί βιολογικό, αν έχει προστεθεί σ’αυτό οποιαδήπτε ποσότητα θειώδους, έστω και αν έχει παρασκευαστεί από πιστοποιημένα βιολογικά σταφύλια.

Η στροφή των καταναλωτών στην αναγραφή ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΕΙΩΔΗ Ή ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΘΕΙΩΔΗ αποσπά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού από το σοβαρό πρόβλημα της παρουσία ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων στο κρασί, που καθιστούν το κρασί μακροχρόνια επιβλαβές για την υγεία.

Η βαρύτητα που προσδίδεται από τους Αμερικανούς στην αναγραφή της περιεκτικότητας θειωδών είναι τελείως παραπλανητική, διότι και αν δεν έχουν προστεθεί θειώδη σ’ένα κρασί, σ’αυτό, με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται θειώδη από αυτό το ίδιο το κρασί.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές τροφές περιέχουν θειώδη, π.χ. ξηρά φρούτα. Βεβαίως το 1% του πληθυσμού έχει αλλεργία στα θειώδη και το υπόλοιπο 99% μπορεί και πίνει κρασί με θειώδες ή να τρώει τρόφιμα που περιέχουν θειώδη, χωρίς να παρουσιάζουν προβλήματα. Όμως, όσο πιο λίγα θειώδη έχει ένα κρασί, τόσο πιο γευστικό και αρωματούχο είναι.
Η χρήση μεγάλης ποσότητας θειώδους σε ένα κρασί αλλοιώνει τη φυσική του γεύση και το χρώμα του. .

Πολλοί εστιάτορες ψεκάζουν τις σαλάτες τους με θειώδες για να μη μαραθούν τα λαχανικά τους με αποτέλεσμα να έχουν εκδηλωθεί αλλεργικά συμπτώματα στους ευαίσθητους στα θειώδη καταναλωτές, που μερικές φορές ήταν σοβαρές.

Η επιγραφή λοιπόν σε μια ετικέτα κρασιού της φράσης περιέχει θειώδη μπορεί να τρομοκρατήσει τους καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι την επιβάλλει ο νόμος στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την αναφορά ότι το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο, διότι περιέχει θειώδη, αυτό είναι ανακριβές, διότι τα λευκά και ροζέ κρασιά περιέχουν πολύ περισσότερες ποσότητες θειωδών, από τα κόκκινα κρασιά.

Στο βιολογικό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο δεν έχουν προστεθεί θειώδη. Έτσι το κρασί έχει διατηρήσει  την απόλυτη φυσική του γεύση. Μέχρι τώρα το Γκέλικος Αγιωργίτικο έχει αντέξει και διατηρείται θαυμάσια και χωρίς την προσθήκη θειωδών. Άλλωστε και στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν ευρύτατα κυρίως το κόκκινο κρασί, διότι λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών μη αλκοολούχων  συστατικών του το κρασί μπορούσε να διατηρηθεί αναλλοίωτο για αρκετά χρόνια. Το λιαστό, κόκκινο γλυκό κρασί Γκελάντο έχει μακροβιότητα επίσης χωρίς την προσθήκη θειωδών, χάρις στα μη αλκοολούχα συστατικά του, τα οποία περιέχει σε μεγάλη πυκνότητα.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.