Είστε εδώ

Πάει το ψάρι με το κόκκινο κρασί;©

ΣΤΟΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Ειδικός σε θέματα γαστρονομίας, ιδιοκτήτης και διευθυντής του διεθνούς εστιατορίου ''ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ'', Αλεξανδρούπολη, Εύρος
Σιμάσκου Μαρία
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Σιμασκος Νικολαος
Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Αθήνα

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδυαζόμενα με βιολογικό κόκκινο κρασί δημιουργούν εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα
Πέστροφες
Σκουμπριά
Λαυράκια
Τονάκια
Τσιπούρες
Σολομός
Αστακός
Καβούρια
Γαρίδες

Υπάρχει ο παλιός κανόνας που λέει ότι το άσπρο κρασί πάει με το ψάρι. Αυτό το μάθαμε ο ένας από τον άλλο και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι ισχύει τις περισσότερες φορές.

Σήμερα η γαστρονομικές πεποιθήσεις έχουν πάψει να είναι στεγανές και απόλυτες. Από το μεσαίωνα που δημιουργήθηκε στην οινοπαραγωγό Γαλλία αυτή η άποψη διαδόθηκε  και στους άλλους Μεσογειακούς   λαούς, χωρίς πάντοτε  αυτός ο  κανόνας να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Βεβαίως είναι μια απόλαυση το να τρως ένα καλοψημένο ψάρι και να το συνοδεύεις με κάποιο ποιοτικό λευκό βιολογικό κρασί.

Αν το καλύτερο ψάρι το συνοδέψεις με ένα ακατάλληλο ή κακής ποιότητος λευκό ή ένα άσπρο πλημμυρισμένο θειώδη κρασί είναι αδύνατον να προκληθεί το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

Άλλο άσπρο κρασί πηγαίνει με τα ψητά, άλλο με τα τηγανητά και άλλο με τα βραστά ψάρια.

Άλλο άσπρο κρασί πάει με την ψητή σαρδέλα και άλλο με το ψητό σκουμπρί.

Ως γνωστόν τα λιπαρά ψάρια , όπως η σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα, τόνος σολομός είναι πλουσιότατα σε ω 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για τη διατήρηση της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος.

Σήμερα με τη διάδοση των γνώσεων υγιεινής διατροφής, ο κόσμος επιλέγει αυτά τα ψάρια.

Τα λιπαρά ψάρια όμως τρώγονται ψητά ή μαγειρευτά και προκαλούν τελείως διαφορετικές γευστικές εμπειρίες όταν συνοδεύονται από βιολογικό άσπρο ή βιολογικό κόκκινο κρασί.

Δοκιμάστε π.χ. να φάτε ψητές σαρδέλες τη συνοδεία του τολμηρού βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου. Θα εκπλαγείτε με το γευστικό και επιγευστικό αποτέλεσμα.

Το τολμηρό, βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος από τη Νεμέα είναι ένα από τα πλουσιότερα σε πολυφαινόλες κόκκινο κρασί στον κόσμο, που δεν περιέχει ή περιέχει ελάχιστα πρόσθετα θειώδη.

Όλα τα ψάρια που συνοδεύονται από σάλτσες αποδίδουν καλύτερα γευστικά, όταν συνοδεύονται από βιολογικό κόκκινο κρασί και ιδίως το τολμηρό δροσερό κόκκινο Γκέλικος Αγιωργίτικο, που διατηρείται στο ψυγείο και έχει αφεθεί εκτός ψυγείου για 30 λεπτά της ώρας, προτού σερβιριστεί, ώστε να βγάλει όλα τα αρώματά του.

Οι λάτρεις του κόκκινου κρασιού θα πρέπει να νοιώθουν σιγουριά, όταν αποφασίσουν να συνδυάσουν  κόκκινο κρασί με το ψάρι τους. Αυτή η σιγουριά επιτυγχάνεται με την ακριβή επιστημονική πληροφόρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σύγχρονες γαστρονομικές απόψεις το μυστικό του επιτυχούς παντρέματος ψαριού και κόκκινου κρασιού είναι το είδος του ψαριού που έχει επιλέξει κάποιος για να φάει,. η ποιότητα του κόκκινου κρασιού (το βιολογικό κόκκινο είναι πλουσιότερο σε πολυφαινόλες σε σχέση με το συμβατικό κόκκινο κρασί και περιέχει ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα θειώδη), η θερμοκρασία του σερβιρίσματος του κόκκινου κρασιού (το δροσερό κόκκινο που έχει ανοιχτεί και μείνει εκτός ψυγείου για μισή ώρα είναι συναρπαστικό με ψάρι).

Αν κάποιος αποφασίσει να φάει ψητό ή σιγοβρασμένο σολομό σε λάδι ή βούτυρο θα ενθουσιαστεί, αν τον συνοδέψει από ένα τολμηρό, δροσερό βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος.

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει το συνδυασμό ψαριού-κόκκινου κρασιού είναι η σάλτσα του ψαριού.

Ακόμη και το πιο ντελικάτο λευκό ψάρι, όπως  μπακαλιάρος μπορεί να σερβιριστεί με μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα.

Αν αυτός ο συνδυασμός σερβιριστεί με το τολμηρό βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος δημιουργούνται νέες γευστικές εμπειρίες.

Ο συνδυασμός ψητού σκουμπριού και τολμηρού βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικο εξασφαλίζει αξέχαστη γευστική απόλαυση, που παρόμοιά της δεν επιτυγχάνεται με άλλο ψάρι.

Το ίδιο ισχύει με το συνδυασμό οστράκων, καβουριών, αστακού και κυδωνιών, κλπ, όταν σερβίρονται με σάλτσα από κοκτέϊλ θαλασσινών ή σάλτσα μινιονέτ (mignonette).

Ο ψητός ξιφίας και ο τόνος  μπορεί να σερβιριστούν με τολμηρό βιολογικό κόκκινο Αγιωργλιτικο Γκέλικος, ανάλογα με τη σάλτσα ,τις τηγανητές πατάτες, τα ψημένα λαχανικά, κλπ., που θα τα συνοδέψουν.

Οι τανίνες και πολυφαινόλες του τολμηρού βιολογικού κόκκινου κρασιού  Γκέλικος Αγιωργίτικο εξουδετερώνουν το αίσθημα ψαρέλαιου, που νοιώθει κανείς στο στόμα και το φάρυγγά του, όταν τα τρώει αυτά τα πολύτιμα για την υγεία ψάρια.

Τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα δρουν καρδιοπροστατευτικά και νευροπροστατευτικά, όπως και οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού.
 
Συνεπώς η ταυτόχρονη λήψη λιπαρού ψαριού και βιολογικού κόκκινου κρασιού δρα θετικά συνεργικά για την υγεία.

Η εξέλιξη λοιπόν της σύγχρονης γαστρονομίας και οινογνωσίας αναγκάζει , πολλές φορές τους γαστρονόμους και τους μαγείρους να προσαρμόζονται στις νέες γνώσεις και διατροφικές εμπειρίες.

Καιρός είναι λοιπόν να ανατραπεί η ανυποστήρικτη επιστημονικά και γαστρονομικά άποψη ότι τα ψάρια σερβίρονται μόνο με άσπρο κρασί.