Είστε εδώ

Βιολογικό κρασί για αυστηρά χορτοφάγους

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)

Οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegans) είναι άτομα, που δεν πίνουν κρασί, το οποίο έχει υποστεί τελική επεξεργασία, πριν από την εμφιάλωση με χημικές ουσίες ζωικής προελεύσεως.

Οι ετικέτες των βιολογικών και των συμβατικών κρασιών δεν αναγράφουν τον τρόπο της τελικής επεξεργασίας του κρασιού, διότι δεν υπάρχει υποχρέωση από το νόμο.

Μερικές φορές οι οινοπαραγωγοί και οι οινολόγοι χρησιμοποιούν ζωικά παραπροϊόντα, προκειμένου να φιλτράρουν το κρασί. Τέτοια προϊόντα είναι το ασπράδι του αυγού, η καζεΐνη (πρωτεΐνη του γάλακτος), ψαρόκολλα (προϊόν ψαριών) ή ζελατίνη (προέρχεται από οπλές ζώων) ή πηλό μπεντονίτη.

Οι αυστηρώς χορτοφάγοι δεν επιθυμούν να πίνουν βιολογικά κρασιά , τα οποία έχουν υποστεί φιλτράρισμα με τις παραπάνω ουσίες.

Οποιοδήποτε κρασί έχειο παραμείνει σε δρύινο βαρέλι μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης (συστατικό το σιταριού), που περιέχεται στον ειδικό στόκο επικάλυψης που χρησιμοποιείται στα δρύινα βαρέλια.. Ίχνη γλουτένης μπορεί να ανιχνευτούν σε κρασιά που παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια. Τα βιολογικά κρασιά του αμπελώνα Γκέλικος δεν παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια, αλλά στις φιάλες τους με ατοξικούς φελλούς.

Το βιολογικό κόκκινο  Γκέλικος Αγιωργίτικο, ο ιατρικός τονωτικός οίνος Γκελάντο και ο εκκλησιαστικός οίνος Γκέλικος ΝΑΜΑ είναι απόλυτα φυσικοί άκρατοι οίνοι, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε τελική χημική επεξεργασία και είναι απολύτως ασφαλείς για τους απόλυτα χορτοφάγους.