Είστε εδώ

ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Σίγουρα σας είναι γνωστό ότι η μικρή, συχνή  κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού, πλούσιου σε πολυφαινόλες,  ασκεί ευεργετική δράση στην υγεία.

Αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού, όπως η ρεσβερατρόλη,  είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Δεν χρειάζεται να πίνει κανείς παραπάνω απ’ ότι πρέπει. Αρκούν 1-2 ποτήρια του κόκκινου κρασιού με το γεύμα ή το δείπνο, 4-5 ημέρες την εβδομάδα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  American Journal of Clinical Nutrition (Am J Clin Nutr. 2012;95:1323-1334)  περιγράφεται ότι, όσοι πίνουν 2 ποτήρια κόκκινου κρασιού ημερησίως είχαν υψηλότερα επίπεδα επωφελών βακτηριοδίων  και χαμηλότερα επίπεδα κακών βακτηριδίων στο έντερό τους [1].

Αυτό βεβαίως είναι μια πολύτιμη γνώση, καθώς είναι αποδεδειγμένη η σημασία της παρουσίας στο έντερο υγιούς και ισορροπημένης για τον οργανισμό, βακτηριακής χλωρίδας. Η ισορροπημένη βακτηριδιακή χλωρίδα συμβάλλει στην εξαιρετική υγεία της πεπτικής λειτουργίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, την υγεία του δέρματος κλπ [2].

Στη μελέτη αναφέρεται ότι ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ελαττώνει τα παθογόνα βακτηρίδια του εντέρου, στην πραγματικότητα αρκεί πρεβιοτικό αποτέλεσμα στο έντερο , καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη αποικιών βακτηριδίων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και του οργανισμού γενικότερα. Πρεβιοτικά είναι χημικές ουσίες που προκαλούν την ανάπτυξη συμβιωτικών (βακτηριδίων και μυκήτων) που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και του καλώς έχειν του ξενιστή τους.

Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα του κόκκινου κρασιού.
Στην ίδια μελέτη υπάρχουν και άλλες πολύτιμες πληροφορίες. Βρέθηκε ότι όσοι πίνουν κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες έχουν μικρή συστολική και διαστολική πίεση, χαμηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης και CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη).
Η CRP δείχνει τη γενική κατάσταση φλεγμονής του οργανισμού. Συνεπώς το κόκκινο κρασί διαθέτει  εκτός από την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Το ενδιαφέρον στην παραπάνω έρευνα είναι ότι η δράση του κόκκινου κρασιού συγκρίθηκε με τις δράσεις του σκληρού οινοπνευματώδους ποτού, του τζιν, που χορηγήθηκε σε άλλη ομάδα ενηλίκων ατόμων σε ποσότητα τέτοια, που περιείχε ισοδύναμη ποσότητα οινοπνεύματος με αυτήν του κόκκινου κρασιού.

Κανένα από τα ευεργετικά αποτελέσματα που επέδειξαν, όσοι κατανάλωσαν κόκκινο κρασί παρουσιάστηκε σε όσους κατανάλωσαν Τζιν.
Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχουν σχέση με τις πολυφαινόλες και τη ρεσβερατρόλη που περιέχει και όχι απαραιτήτως στο οινόπνευμα του κόκκινου κρασιού. Πιθανόν όμως να υπάρχει  ένα συνεργικό αποτέλεσμα  του οινοπνεύματος και των συστατικών του κόκκινου κρασιού. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι τα άτομα που πίνουν κόκκινο κρασί, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το οινόπνευμα είχε μικρότερα οφέλη, όσον αφορά την αρτηριακή τους πίεση.

Η Ελλάδα είναι προνομιούχα χώρα, διότι διαθέτει ξηρούς ερυθρούς οίνους, που υπάρχουν και σε άλλες οινοπαραγωγές χώρες, όπως το Μερλό, Καμπερενέ, Πινό νουάρ, Σιραζ, κλπ. Όμως όλοι αυτοί οι τύποι κρασιών Ελληνικής παραγωγής, είναι πλουσιότεροι σε πολυφαινόλες από τους αντίστοιχους διεθνείς τους. Ο βασιλιάς όμως όλων των ερυθρών ξηρών οίνων  είναι ο Αγιωργίτικος της Νεμέας, ιδιαίτερα ο ιατρικός βιολογικός Γκέλικος Αγιωργίτικος, χωρίς πρόσθετα θειώδη, αλλά μόνο τα φυσικά, ελάχιστα δικά του,  χωρίς κατάλοιπα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Βεβαίως θα ήταν άδικο να μην αναφέρω ότι και οι λευκοί οίνοι διαθέτουν μερικά οφέλη για την υγεία, που όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τα οφέλη του κόκκινου κρασιού. 

Στη μελέτη που περιέγραψα πιο πάνω δεν αναφέρονταν  αυτά που έχουν περιγραφεί σε  άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις, δηλαδή,  όταν καταναλίσκεται το κόκκινο κρασί μαζί με φαγητό, τότε το κόκκινο κρασί επιβραδύνει ή μετριάζει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, που φυσιολογικά προκαλείται μεταγευματικά.
Αυτή η δράση του κόκκινου κρασιού συμβάλλει στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας, κατεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, ελέγχει την όρεξη και δεν επηρεάζει τη γλυκαιμική κατάσταση ακόμη και των διαβητικών  [3].

Μετά από όσα σας περιέγραψα έχετε πολλούς λόγους να υψώνετε  ένα ποτήρι  με  ιατρικό  ερυθρό  οίνο ''Γκέλικος'' Αγιωργίτικο Νεμέας και να το πίνετε εις υγεία και ευτυχία δική σας και των  συνδαιτυμόνων σας.

Φαίνεται ότι έχουν δίκιο μερικοί αιωνόβιοι, όταν τους ρωτάνε για το που αποδίδουν  τη μακροβιότητά τους και αυτοί απαντούν με αυταρέσκεια και αυτοπεποίθηση: Μα βεβαίως στο ποτήρι κόκκινου κρασιού που πίνω κάθε μέρα [4]. Εξαιρετικής  αξίας για τη διατήρηση της υγείας είναι και το βιολογικό, φυσικό, λιαστό, γλυκό κρασί Γκελάντο, το οποίο παράγεται από τα βιολογικά κόκκινα σταφύλια ΄΄Αγιωργίτικο Νεμέας, του αμπελώνα Γκέλικος.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να ωφεληθεί καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου  σταφυλιού Νεμέας από το βιολογικό  αμπελώνα ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.  

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'' που αντιστοιχεί σε 8-10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.
Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κτ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση
1. Queipo-Ortuño MI1, Boto-Ordóñez M, Murri M, Gomez-Zumaquero JM, Clemente-Postigo M, Estruch R, Cardona Diaz F, Andrés-Lacueva C, Tinahones FJ. Influence of red wine polyphenols and ethanol on the gut microbiota ecology and biochemical biomarkers. Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1323-34. doi: 10.3945/ajcn.111.027847. Epub 2012 May 2.

2. Roberfroid M1, Gibson GR, Hoyles L, McCartney AL, Rastall R, Rowland I, Wolvers D, Watzl B, Szajewska H, Stahl B, Guarner F, Respondek F, Whelan K, Coxam V, Davicco MJ, Léotoing L, Wittrant Y, Delzenne NM, Cani PD, Neyrinck AM, Meheust A. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63. doi: 10.1017/S0007114510003363.

3. Di Renzo L1, Carraro A1, Valente R1, Iacopino L1, Colica C2, De Lorenzo A3. Intake of red wine in different meals modulates oxidized LDL level, oxidative and inflammatory gene expression in healthy people: a randomized crossover trial. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:681318. doi: 10.1155/2014/681318. Epub 2014 Apr 30.

4. Artero A1, Artero A2, Tarín JJ3, Cano A4. The impact of moderate wine consumption on health. Maturitas. 2015 Jan;80(1):3-13. doi: 10.1016/j.maturitas.2014.09.007. Epub 2014 Oct 2.