Είστε εδώ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΑΚΟΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Κωνσταντινίδης Ιορδάνης [Δρ]
Ίατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη
Λαμπροπούλου-Αποστολοπούλου Αικατερίνη
Ιατρός, Αναισθησιολόγος, Καλαμάτα
Πάγκαλος Άρης
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αγ. Νικόλαος, Λασιθίου, Κρήτης

Η ακοοπροστατευτική δράση των αντιοξειδωτικκών

Το κόκκινο κρασί και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μια πολυφαινόλη, που προστατεύει τα σταφύλια από καταστρεπτικά βακτηρίδια και μήκυτες.
Αποδείχτηκε σε πειραματόζωα ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει την ακοή, μετά από έκθεση σε θορύβους και την εγκεφαλική λειτουργία (μνήμη).

Η έκθεση των αυτιών σε θορύβους συνοδεύεται από παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το τελευταίο είναι γνωστό ότι προκαλεί κυτταρικές και μοριακές βλάβες.

Παρεμβαίνοντας σ’αυτές τις διαδικασίες με τη χρήση αναστολέων της δράσης ή καθαριστικών ουσιών των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να προστατεύσουμε διάφορα βιολογικά συστήματα από τις οξειδωτικές βλάβες.

Μεταξύ των αντιοξειδωτικών που δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα για την προστασία της ακοής από την έκθεση σε θόρυβο περιλαμβάνεται και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.

Η χορήγηση ρεσβερατρόλης σε πειραματόζωα προλαβαίνει την πρόκληση βαρηκοΐας από ισχαιμία, από έκθεση σε θορύβους και εξαιτίας της γήρανσης του οργανισμού (πρεσβυακοΐα) [1].

Τα αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης στο ακουστικό τραύμα
.
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν ρίξει φως στους βιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους προκαλείται βαρηκοΐα από έκθεση σε θορύβους. Αυτές οι γνώσεις δίδουν ελπίδες για την πρόληψη ή και τη θεραπεία της βαρηκοΐας που προκαλείται συνεπεία  της έκθεσης σε θορύβους (ακουστικό τραύμα).

Κάτω από τις ιστολογικές βλάβες που προκαλούνται στους κοχλίες των έσω ώτων μετά από έκθεση σε θορύβους κρύβεται η αύξηση των συγκεντρώσεων των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στα έσω ώτα.

Αυτές οι ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των τριχωτών κυττάρων του έσω ωτός, μετά από έκθεση σε θόρυβο. Τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία του έσω ωτός μετά από έκθεση σε θόρυβο καταστρέφονται από νέκρωση και αποπτωτικό θάνατο (προγραματισμένος θάνατος) [2].

Με τους ίδιους παθολογικούς μηχανισμούς που οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου προκαλούν βαρηκοΐα μετά από έκθεση σε θορύβους προκαλείται βαρηκοΐα από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων [3].

Μετά από έκθεση σε παρατεταμένο θόρυβο των πειραματοζώων επιμύων  παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των επιπέδων της COX-2. Η COX-2,  είναι ουσία κλειδί στη διαδικασία της φλεγμονής και επί του σχηματισμού αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή σημάτων μεταξύ των κυττάρων και την ομοιοστασία.

Αποδείχτηκε ότι, χορηγώντας ρεσβερατρόλη, τα πειραματόζωα  πάθαιναν μικρότερου βαθμού βαρηκοΐα μετά από έκθεσή τους σε παρατεταμένης διάρκειας θορύβους, σε σύγκριση με άλλους επίμυες, που δεν τους χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης στην προστασία της ακοής από θόρυβο αποδόθηκαν στη δράση της επί της πρωτεϊνικής έκφρασης της κυκλοοξυγενάσης -2 ή COX-2.

Βρέθηκε επίσης ότι η ακουστική υπερδιέγερση προκαλεί αυξορρύθμιση της πρωτεινικής έκφρασης της COX-2 μετά από παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος.

Παρατηρήθηκε επίσης στους επίμυες ότι, η ρεσβερατρόλη περιορίζει σημαντικά το σχηματισμό των  αντιδραστικών  ελεύθερων  ριζών  του οξυγόνου, ανάκόπτει την έκφραση της COX-2  και περιορίζει τη βαρηκοΐα που προκαλείται από έκθεση σε θόρυβο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Τα πειραματόζωα παίρνοντας ρεσβερατρόλη επέδειξαν βελτίωση της ακοής και της γνωσιακής τους έκπτωσης [4].

Οι ίδιοι ερευνητές που ερεύνησαν τη δράση της ρεσβερατρόλης στην πρόληψη της βαρηκοΐας ισχυρίζονται ότι παρεμβαίνοντας η ρεσβερατρόλη στη διαδικασία της βιοφλεγμονής θα μπορούσε να προστατεύσει το σώμα από τις οξειδωτικές καταστροφές που συνοδεύουν το γήρας, την απώλεια της ακοής, τη νόσο του Alzheimer και ο καρκίνος.

Η ακοοπροστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού

Τα 150 milliliters του κόκκινου κρασιού περιέχουν  0.30 έως  1.07 milligrams ρεσβερατρόλης

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχτεί πλέον ότι προστατεύει το σώμα από τις βιοφλεγμονώδεις διαδικασίες που σχετίζονται με τη βαρηκοΐα, την έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας του εγκεφάλου (μνήμη) και το γήρας. Η ρεσβερατρόλη είναι μια αναγνωρισμένη αντιγηραντική ουσία [5].

Υπολογίζεται ότι το 20% περίπου των Ελλήνων ζουν με κάππιου βαθμού βαρηκοΐα η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Επίσης είναι γνωστό ότι όσοι είναι κυνηγοί πάσχουν από ποικίλου βαθμού βαρηκοία, ενώ τα νεαρά ψάτομα ζουν με μειωμένη ακουστική ικανότητα συνεπεία της έκθεσής τους σε έντονη μουσική.

Έχει αποδειχτεί ότι η βαρηκοΐια συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

  • Δυσκολία επικοινωνίας με τους άλλους
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Αυξημένο αριθμό καρδιοπαθειών, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας και αύξηση των επιπέδων του σκχάρου στο αίμα.

Ίσως τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με τη λογική, μέτρια χρήση βιολογικού κόκκινου κρασιού, που περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης σε σχέση με τα μη  κόκκινα κρασιά
Οι συγκεντρώσεις σε ρεσβερατρόλη στο κρασί και στο χυμό σταφυλιού είναι οι ακόλουθες  (Πηγή: Wikipedia)

Κόκκινο κρασί  (παγκόσμιος μέσος όρος)
mg/liter 1.98-12.59. mg/150ml 0.30-1.07
Χυμός κόκκινου σταφυλιού (παγκόσμιος μέσος όρος)
mg/liter 1.14-8.69. mg/150ml 0.17-1.30
Λευκό κρασί (Ισπανικό) mg/liter 0.05-1.80. mg/150ml 0.01-0.27

Στην Ελλάδα, το βιολογικό κόκκινο κρασί Νεμέας ''Γκέλικος'' Αγιωργίτικο μπορεί να το καταναλώνει κανείς καθημερινά σε μικρή ποσότητα (250ml), διότι  δρα ευεργετικά στην προστασία της απώλειας της ακοής από έκθεση σε θόρυβο, από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων και ωτογήρανση (πρεσβυακοΐα).

Αν αδυνατεί κάποιος να πιει αυτή την ποσότητα του κανονικού κρασιού μπορεί να πιει 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως από το Νεμεάτικο βιολογικό, άκρατο, λιαστό, γλυκό, κόκκινο  Αγιωργίτικο κρασί  ''Γκελάντο'' (χωρίς πρόσθετα θειώδη).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης. 

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφία
1. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.
2. Henderson D, Bielefeld EC, Harris KC, Hu BH. The role of oxidative stress in noise-induced hearing loss. Ear Hear. 2006 Feb;27(1):1-19.
3. Henderson D, McFadden SL, Liu CC, Hight N, Zheng XY. The role of antioxidants in protection from impulse noise. Ann N Y Acad Sci. 1999 Nov 28;884:368-80.
4. Seidman MD, Tang W, Bai VU, Ahmad N, Jiang H, Media J, Patel N, Rubin CJ, Standring RT. Resveratrol decreases noise-induced cyclooxygenase-2 expression in the rat cochlea. Otolaryngol Head Neck Surg. 2013 May;148(5):827-33. doi: 10.1177/0194599813475777. Epub 2013 Feb 4.
5. Kasiotis KM, Pratsinis H, Kletsas D, Haroutounian SA. Resveratrol and related stilbenes: their anti-aging and anti-angiogenic properties. Food Chem Toxicol. 2013 Nov;61:112-20. doi: 10.1016/j.fct.2013.03.038. Epub 2013 Apr 6.