Είστε εδώ

ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ©.

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας
Τζαμτζής Σπυρίδων
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Άμφισσα, Φωκίδας
Τσιλιγκαριδης Ιασων
Ιατρός, Χειρουργός, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας
Φερεκυδης Ελευθεριος,
Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας [Ομ.], Αθήνα

Είναι επιβεβαιωμένο ότι η μέτρια χρήση κόκκινου κρασιού έχει καρδιοαγγειακά οφέλη [1].

Σε ένα περιορισμένο αριθμό εργαστηριακών μελετών, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν καρκινικά κύυτταρα [2,3,4] και σε μερικές επιδημιολογικές μελέτες [1] επιδεικνύεται ότι το κόκκινο κρασί διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες .

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών, όπως η ρεσβερατρόλη. Η οποία έχει φανεί ότι ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας απόπτωση [5, 6].

Και σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η ρεσβερατρόλη ευαισθητοποιεί τα προστατικά κύτταρα στην ακτινοθεραπεία [7, 8].

Αν και έχουν ερευνηθεί σε πολλές μελέτες τα αποτελέσματα της δράσης της ρεσβερατρόλης στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, εν τούτοις είναι περιορισμένες οι έρευνες  των αντικαρκινικών αποτελεσμάτων όλου του κρασιού. Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ η υπερβολική κατανάλωση  μπύρας και ισχυρών αλκοολούχων ποτών σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονος. Απεναντίας η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με περιορισμό αυτού του κινδύνου. [9, 10].

Οι μελέτες έχουν δείξει η συχνή, μικρή και η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού επιφέρει επωφελή αποτελέσματα στην υγεία [11] και σχετίζεται με την ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου κατά 22% [12].

Σε εργαστηριακες έρευνας in vitro έχει παρατηρηθεί  η ανακοπή της ανάπτυξης των (SCC-25) καρκινικών κυττάρων του στοματικού επιθηλιακού τύπου καρκινώματος  [2] και καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου προστάτη [4] με το κόκκινο κρασί. Επιπροσθέτως, σε μελέτες που χρησιμοποιηθήκανε  πολυφαιονόλες του κόκκινου κρασιού βρέθηκε ανακοπή του καρκίνου του μαστού [13], του καρκίνου του εντέρου [14] και των επιδερμικών κυττάρων του δέρματος [15].

Στη μελέτη του Barron CC, και συνεργατών βρέθηκε ότι με την συχνή μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού επήλθε σημαντική ανακοπή του πολλαπλασιασμού και της επιβίωσης  των κυττάρων του ανθρώπινου καρκίνου του πνεύμονος, ανακοπή του Akt και του Erk  και πρόκληση του  p53.

Αυτά τα αποτελέσματα  δεν οφείλονται στη ρεσβερατρόλη ή το οινόπνευμα του κόκκινου κρασιού, αλλά σε κάποιον ανεξάρτητο από αυτές μηχανισμό.

Αν και το κόκκινο και το άσπρο κρασί έχουν επιδείξει σημαντική ανακοπή της επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων, όταν χορηγούνται σε  υψηλές δόσεις ,  εν τούτοις το κόκκινο κρασί δείχνει ισχυρότερη αντικαρκινική δράση σε σύγκριση με το άσπρο κρασί. Από τα κόκκινα κρασιά το βιολογικό κόκκινο κρασί διαθέτει 30% μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών [16].

Το κρασί ανακόπτει τη βασική  Akt και Erk φωσφορυλίωση/ενεργοποίηση, προκαλεί των καταστολέα όγκων p53 και εξαφανίζει τη φωσφορυλίωση  του  Akt και  από τον EGF. Αυτά όλα τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι το κρασί και ιδιαίτερα το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο ''Γκέλικος'' από τη Νεμέα μπορεί να έχει αντικαρκινικές και χημειοπροληπτικές ιδιότητες.

Χρειάζεται να γίνουν στο μέλλον συστηματικές έρευνες για να ερευνηθούν συστηματικά  τα αντικαρκινικά  αποτελέσματα του κρασιού επί ζώντων ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονας και να αναλυθούν λεπτομερώς οι μοριακοί μηχανισμοί αυτής της δράσης  [17].

Παρά τα παραπάνω δεδομένα υπάρχουν επιφυλάξεις για τη χορήγηση , έστω και μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού και οπωσδήποτε των υπολοίοπων οινοπνευματωδών ποτών. Το οινόπνευμα μπορεί να μην είναι καρκινογόνος ουσία. Καρκινογόνος όμως είναι ο κύριος μεταβολίτης του, η ακεταλδεϋδη.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει επιφυλάξεις για την κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί ή δεν του αρέσει το κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'', που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφία

1. German JB, Walzem RL. The health benefits of wine. Annu Rev Nutr. 2000;14:561–593. doi: 10.1146/annurev.nutr.20.1.561. [PubMed] [Cross Ref]
2. Elattar TM, Virji AS. The effect of red wine and its components on growth and proliferation of human oral squamous carcinoma cells. Anticancer Res. 1999;14(6B):5407–5414. [PubMed]
3. Wallenborg K, Vlachos P, Eriksson S, Huijbregts L, Arner E, Joseph B, Hermanson O. Red wine triggers cell death and thioredoxin reductase inhibition: Effects beyond resveratrol and SIRT1. Exp Cell Res. 2009;14(8):1360–1371. doi: 10.1016/j.yexcr.2009.02.022. [PubMed] [Cross Ref]
4. Kampa M, Hatzoglou A, Notas G, Damianaki A, Bakogeorgou E, Gemetzi C, Kouroumalis E, Martin PM, Castanas E. Wine antioxidant polyphenols inhibit the proliferation of human prostate cancer cell lines. Nutr Cancer. 2000;14(2):223–233. doi: 10.1207/S15327914NC372_16. [PubMed] [Cross Ref]
5. Damianaki A, Bakogeorgou E, Kampa M, Notas G, Hatzoglou A, Panagiotou S, Gemetzi C, Kouroumalis E, Martin PM, Castanas E. Potent inhibitory action of red wine polyphenols on human breast cancer cells. J Cell Biochem. 2000;14(3):429–441. doi: 10.1002/1097-4644(20000901)78:3<429::AID-JCB8>3.0.CO;2-M. [PubMed] [Cross Ref]
6.Baur J, Sinclair D. Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence. Nat Rev Drug Discov. 2006;14(6):493–506. doi: 10.1038/nrd2060. [PubMed] [Cross Ref].

7. Sanli T1, Rashid A, Liu C, Harding S, Bristow RG, Cutz JC, Singh G, Wright J, Tsakiridis T. Ionizing radiation activates AMP-activated kinase (AMPK): a target for radiosensitization of human cancer cells. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2010 Sep 1;78(1):221-9. doi: 10.1016/j.ijrobp.2010.03.005. Epub 2010 Jul 7.

8. Rashid A, Liu C, Sanli T, Tsiani E, Singh G, Bristow RG, Dayes I, Lukka H, Wright J, Tsakiridis T. Resveratrol enhances prostate cancer cell response to ionizing radiation. Modulation of the AMPK, Akt and mTOR pathways. Radiat Oncol. 2011;14:144. doi: 10.1186/1748-717X-6-144. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

9. Prescott E, Groenbaek M, Becker U, Soerensen T. Alcohol intake and the risk of lung cancer: influence of type of alcoholic beverage. Am J Epidemiol. 1999;14(5):463–470. doi: 10.1093/oxfordjournals.aje.a009834. [PubMed] [Cross Ref]
10.Benedetti A, Parent M, Siemiatycki J. Consumption of alcoholic beverages and risk of lung cancer: results from two case–control studies in Montreal, Canada. Cancer Causes Control. 2006;14(4):469–480. doi: 10.1007/s10552-005-0496-y. [PubMed] [Cross Ref]
11. Maxwell S, Cruickshank A, Thorpe G. Red wine and antioxidant activity in serum. Lancet. 1994;14(8916):193–194. [PubMed]
12. Grønbaek M, Becker U, Johansen D, Gottschau A, Schnohr P, Hein HO, Jensen G, Sørensen TI. Type of alcohol consumed and mortality from all causes, coronary heart disease, and cancer. Ann Intern Med. 2000;14(6):411–419. doi: 10.7326/0003-4819-133-6-200009190-00008. [PubMed] [Cross Ref]
13. Hakimuddin F, Paliyath G, Meckling K. Treatment of mcf-7 breast cancer cells with a red grape wine polyphenol fraction results in disruption of calcium homeostasis and cell cycle arrest causing selective cytotoxicity. J Agric Food Chem. 2006;14(20):7912–7923. doi: 10.1021/jf060834m. [PubMed] [Cross Ref]
14. Briviba K, Pan L, Rechkemmer G. Red wine polyphenols inhibit the growth of colon carcinoma cells and modulate the activation pattern of mitogen-activated protein kinases. J Nutr. 2002;14(9):2814–2818. [PubMed]
15. Lee KW, Kang NJ, Heo YS, Rogozin EA, Pugliese A, Hwang MK, Bowden GT, Bode AM, Lee HJ, Dong Z. Raf and MEK protein kinases are direct molecular targets for the chemopreventive effect of quercetin, a major flavonol in red wine. Cancer Res. 2008;14(3):946–955. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-07-3140. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

16. Micelli A. Negro C. , Tommasi L.,  de Leo P. Polyphenols, resveratrol, antioxidant activity, and ochratoxin A contamination in red table wines, Controlled Denomination of Origin (COD) wines and wines obtained from organic farming.  Journal of Wine Research, Volume 14, Numbers 2-3, Numbers 2-3/August December 2003 , pp. 115-120(6)
17. Barron CC, Moore J, Tsakiridis T, Pickering G, Tsiani E1. Inhibition of human lung cancer cell proliferation and survival by wine. Cancer Cell Int. 2014 Jan 23;14(1):6. doi: 10.1186/1475-2867-14-6.