Είστε εδώ

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΕΣ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ
Ιατρός Παθολόγος, Δερβενακίων 1, Κόρινθος, τηλ. 2741025257, .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Χρηστιδης Θωμας
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Παθολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ολιστική και εναλλακτική Ιατρική
Χάρδας Νικόλαος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Πύργος, Ηλείας
Μουσούρος Νικόλαος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Άργος, Αργολίδος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία, ακοολογία, διαταραχές όσφρησης, γεύσης και κατάποσης

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τα καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Αυτά,  και άλλα  επωφελή αποτελέσματα που επιφέρει στην υγεία το κόκκινο κρασί  οφείλονται στο οινόπνευμα και τα μη οινοπνευματούχα συστατικά του, όπως διάφορα φαινολικά μόρια ( κερσετίνη και η ρεσβερατρόλη).

Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που επηρεάζουν ευνοϊκά  την τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, διότι προάγουν την αγγειοδιαστολή που επιτελείται με τη μεσολάβηση του υποξειδίου του αζώτου [nitric oxide-mediated vasodilation] και ανακόπτοντας την οδό της ενδοθηλίνης-1 [1].

Οι έρευνες της σχέσης κατανάλωσης οίνου  και νεφροπαθειών είναι περιορισμένες. Οι ασθενείς με χρονία νεφρική ανεπάρκεια παρουσιάζουν μια επιτάχυνση της αθηρωματοσκληρυντικής βλάβης [1]. Λαμβάνοντας υπόψη το πολύ γνωστό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να είναι επωφελής και για τους νεφροπαθείς.

Το οξειδωτικό στρες και η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου αλληλοσυσχετίζονται και αυτό παίζει κάποιο ρόλο στην παθοφυσιολογία πολλών νεφροπαθειών, περιλαμβανομένης της οξείας και χρονίας νεφρικής ανεπάρκειας.

Το οινόπνευμα (αιθανόλη) και τα μη οινοπνευματούχα συστατικά του κόκκινου κρασιού και ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες επηρεάζουν την οξειδωτική ισορροπία και τη λειτουργία του ενδοθηλίου.
Αν και η μακροχρόνια κατάχρηση οίνου έχει σχετιστεί με πολλές νεφρικές αλλαγές στους ανθρώπους σε πειραματικές μελέτες, οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού έχει βρεθεί, ότι ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές αμυντικές λειτουργίες του νεφρού.

Επίσης βρέθηκε ότι ασκούν προστατευτικά αποτελέσματα κατά της νεφρικής βλάβης λόγω ισχαιμίας/επαναιματάρδευσηw και ανακοπής της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) των μεσαγγειακών κυττάρων. H επαναιματάρδευση  είναι η βλάβη ενός ιστού, που προκαλείται, όταν αποκαθίσταται η αιμάτωσή του μετά από μια περίοδο ισχαιμίας ή έλλειψης οξυγόνου.

Επιπλέον, στους διαβητικούς ασθενείς η χορήγηση μέτριων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού και μιας δίαιτας πλούσιας σε πολυφαινόλες επιβράδυνε την εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας [2].

Όσον αφορά δε τη μη ευνοϊκή δράση του οινοπνεύματος στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης φαίνεται ότι αυτή αντιρροπείται από τα προστατευτικά αποτελέσματα των πολυφαινολών.

Τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού μπορεί μερικώς να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Πράγματι, το αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας του νεφρού ενισχύεται μετά από χρόνια κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού. Αυτό μπορεί να αποδοθεί μερικώς στο συνδυασμό των αποτελεσμάτων της αιθανόλης και κυρίως των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού. Οι πολυφαινόλες διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα καθαρισμού των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και  δεσμεύουν βαρέα μέταλλα. Από την άλλη πλευρά η αιθανόλη τροποποιεί τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων [3]

Από συγκρίσεις μετρήσεων των επιπέδων ρεσβερατρόλης και πολυφαινολών σε συμβατικά και βιολογικά κόκκινα κρασιά βρέθηκε ότι τα  βιολογικά κόκκινα κρασιά περιέχουν  πολυφαινόλες κατά 30% περισσότερες σε σύγκριση με τα συμβατικά κόκκινα κρασιά[4].

Σήμερα υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση κόκκινου κρασιού ασκεί επωφελές αποτέλεσμα σε ασθενείς με νεφροπάθεια. Παρά τούτο χρειάζονται ελεγχόμενες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

Οι νεφροπαθείς που πίνουν κόκκινο κρασί , υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους πάντοτε θα πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρασί που προέρχεται από σταφύλια συμβατικής γεωργίας. Στα συμβατικής γεωργίας κρασιά μπορεί να υπάρχουν κατάλοιπα τοξικών χημικών ενώσεων (χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και λοιπών φυτοφαρμάκων), σε συγκεντρώσεις που ίσως δεν είναι βλαπτικές στα άτομα με υγιείς νεφρούς αλλά μπορεί να είναι βλαπτικές συγκεντρώσεις για ένα νεφροπαθή.

Το κρασί που θα δοθεί σε ένα νεφροπαθή πρέπει να είναι πιστοποιημένο βιολογικό από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας και εμφιάλωσης σε πιστοποιημένο βιολογικό εμφιαλωτήριο.
Το πιστοποιημένο βιολογικό κόκκινο  Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας  ''Γκέλικος'' περιέχει αυξημένα επίπεδα πολυφαινολών σε σύγκριση με τα συμβατικά κόκκινα κρασιά.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού των 177 ml βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου Νεμέας '' Γκέλικος'' παρέχει 135-165 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να προστίθενται στο σύνολο των θερμίδων που καταναλώνει ημερησίως ένας νεφροπαθής.

Αν κάποιος δεν επιθυμεί να καταναλώσει αυτή την ποσότητα βιολογικού κόκκινου κρασιού, μπορεί να καταναλώσει μόνο 2 κουταλιές ημερησίως από το φυσικό, λιαστό, βιολογικό κόκκινο κρασί Γκελάντο. Με το Γκελάντο μπορεί κανείς να πάρει τις πολύτιμες πολυφαινόλες του κόκκινου κορασιού χωρίς να προσλάβει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί ή δεν του αρέσει το κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'', που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Caimi G1, Carollo C, Lo Presti R. Chronic renal failure: oxidative stress, endothelial dysfunction and wine. Clin Nephrol. 2004 Nov;62(5):331-5.
2. Rodrigo R1, Rivera G. Renal damage mediated by oxidative stress: a hypothesis of protective effects of red wine. Free Radic Biol Med. 2002 Aug 1;33(3):409-22.
3. Presti RL1, Carollo C, Caimi G. Wine consumption and renal diseases: new perspectives. Nutrition. 2007 Jul-Aug;23(7-8):598-602. Epub 2007 Jun 15.
4.Micelli A. Negro C. , Tommasi L.,  de Leo P. Polyphenols, resveratrol, antioxidant activity, and ochratoxin A contamination in red table wines, Controlled Denomination of Origin (COD) wines and wines obtained from organic farming.  Journal of Wine Research, Volume 14, Numbers 2-3, Numbers 2-3/August December 2003 , pp. 115-120(6)