Είστε εδώ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Καλλιθέα, Αθήνα
Χριστοπουλος Ιωαννης
Τενόρος
Γκολας Ευαγγελος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ιωάννινα
ΤΣΙΡΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Υψίφωνος

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (κρασιού, μπύρας, σκληρών ποτών) έχει διουρητική δράση. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών έχουν άφθονη και συχνή διούρηση.

Βεβαίως η διούρηση γίνεται εντονότερη, όταν πίνονται ποτά πλούσια σε νερό, όπως η μπύρα.
Το οινόπνευμα ασκεί και τοπική αφυδάτωση του βλεννογόνου του στοματοφάρυγγα και λάρυγγα, διότι καθιζάνει και αφυδατώνει το κυτταρικό πρωτόπλασμα. Επιπλέον το οινόπνευμα δρα ερεθιστικά στο βλεννογόνο των παραπάνω ανατομικών περιοχών.

Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα οινοπνεύματος έχει ένα ποτό τόσο μεγαλύτερη αφυδάτωση προκαλεί.

Οι επαγγελματίες χρήστες φωνής, όπως οι τραγουδιστές, για να έχει απόδοση η φωνή τους πρέπει να είναι ενυδατωμένος ο οργανισμός τους, δηλαδή είναι αναγκαίο να πίνουν,  καθημερινά μεγάλες ποσότητες καθαρού, μη χλωριωμένου νερού και να φροντίζουν να μη χάνουν ασκόπως υγρά.

Οι τραγουδιστές που κάνουν καλλιτεχνικό τραγούδι απαιτήσεων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολύωρες πρόβες, πράγμα που τούς αναγκάζει να μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με ανοιχτό το στόμα, με συνέπεια να χάνεται η φυσιολογική υγρασία του στοματοφάρυγγα-λάρυγγα.

Αν προσθέσει κανείς και το στρες που συνοδεύει την εκμάθηση ενός μεγάλου και δύσκολου μουσικού κομματιού ή το στρες της κύριας παράστασης, το οποίο από μόνο του προκαλεί ξηροστομία, γίνεται κατανοητό ότι πολύ εύκολα μπορεί να αφυδατωθεί ο τραγουδιστής και να οδηγηθεί στην ξηροφωνία, δηλαδή λόγω της ανεπάρκειας της υγρασίας στο φωνητικό όργανο εμφανίζεται δυσφωνία και κόπωση της φωνής [1].

Γιαυτό το λόγο απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού την ημέρα της παράστασης, λίγο πριν από την παράσταση και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Το οινόπνευμα προκαλεί  αγγειοδιαστολή στα περιφερικά αγγεία. Αυτή επηρεάζει την αιματάρδευση των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή φωνητική λειτουργία.

Σε περίπτωση μάλιστα κατανάλωσης αρκετής ποσότητας κάποιου οινοπνευματώδους ποτού πριν από μια παράσταση  αποσυντονίζονται οι φωνητικοί μύες και  γίνεται δύσκολα εφαρμοστή  η τεχνική που χρησιμοποιεί ο κάθε τραγουδιστής για να τραγουδήσει [2].

Συνιστάται λοπόν η αποφυγή της κατανάλωσης οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού  από τους τραγουδιστές την ημέρα της παράστασης, πριν από την παράσταση και κατά την παράσταση. Έτσι αποφεύγεται η αφυδάτωση των βλεννογόνων που συμμετέχουν στο φωνητικό όργανο, η ξηρότητα των φωνητικών χορδών και του στοματοφάρυγγα, η απορρύθμιση της λειτουργίας και του αποσυντονισμού των μυών του λάρυγγα.

Φυσικά μετά την  παράσταση μπορεί να πιούν οι τραγουδιστές μικρές έως μέτριες ποσότητες οινοπνευματωδών, αλλά πάντοτε με γεμάτο το στομάχι.
Ποτέ δεν πίνει ένας τραγουδιστής άγνωστης προέλευσης και ποιότητας ποτά. Τα σκληρά ποτά πρέπει να είναι ανόθευτα, γνωστής προέλευσης και εγγυημένης ποιότητας. Τα κρασιά χύμα τις περισσότερες φορές είναι φθηνά κρασιά άγνωστης ή αμφίβολης προέλευσης. Συνιστάται οι  τραγουδιστές να είναι προσεκτικοί στα κρασιά που θα καταναλώσουν. Συνιστάται η κατανάλωση πάντοτε η χρήση εμφιαλωμένου κρασιού.

Πολύτιμο κρασί για την καθαρότητά του είναι το πιστοποιημένο βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος από τη Νεμέα, διότι δεν περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και χημικά συντηρητικά , π.χ. θειώδη. 

Αρκεί η κατανάλωση 1-2 ποτηριών για τις γυναίκες και 2-3 ποτηριών για τους άνδρες [3]. Το Γκέλικος λόγω της καθαρότητός του και της απουσίας θειωδών χημικών συντηρητικών δεν προκαλεί παρενέργειες στους καταναλωτές του την επομένη ημέρα, όπως τούτο πολλές φορές συμβαίνει με την κατανάλωση τυχαίων συμβατικών κρασιών.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.
Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'', που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. Lynsay A. Ayer, Valerie S. Harder, Gail L. Rose, John E. Helzer. Drinking and Stress: An Examination of Sex and Stressor Differences Using IVR-Based Daily Data. Drug Alcohol Depend. Author manuscript; available in PMC 2012 June 1.

2. Poikolainen K. What can be done in order to control the adverse effects of alcohol? Duodecim. 2003;119(24):2477-8.

3. Mazué F1, Delmas D, Murillo G, Saleiro D, Limagne E, Latruffe N. Differential protective effects of red wine polyphenol extracts (RWEs) on colon carcinogenesis. Food Funct. 2014 Mar 26;5(4):663-70. doi: 10.1039/c3fo60417a.