Είστε εδώ

Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΓΕΝΩΝ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ©

Τσάτσος Γεώργιος [Δρ}, Κορωπί
Χημικός, Βιοχημικός, Βιοτεχνολόγος
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Παπαδακης Εμμανουηλ, Σητεια, Κρητης
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολός, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Γενικός Ιατρός Κέρκυρα, Τηλ. 6945600561, mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Σε πολυάριθμες μελέτες αναφέρεται ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με προστατευτικό αποτέλεσμα κατά όλων των αιτίων που ευνοούν την αύξηση της θνησιμότητας.

Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες  συνιστά ένα ενοποιημένο μηχανισμό βλάβης πολλών τύπων νόσων, θα ήταν αναμενόμενο ότι τα πολυφαιονολικά αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού  ευθύνονται γιαυτά τα επωφελή αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, πέραν από τις πολύ γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολικών ενώσεων του κόκκινου κρασιού, οι ενώσεις αυτές μπορεί να ασκήσουν διάφορους άλλους προστατευτικούς μηχανισμούς.

Πράγματι, μεταξύ των άλλων, το συνολικό προστατευτικό αποτέλεσμα των πολυφαινολών οφείλεται στην ευρύτητα των βιολογικών δράσεών τους, όπως ο καθαρισμός του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, η χήλωση των μετάλλων, η ενζυματική τροποποίηση, η τροποποίηση των σηματοδοτικών οδών των κυττάρων και η τροποποίηση της γονιδιακής έκφρασης.[1]. 

Το κόκκινο κρασί και ιδιαίτερα το βιολογικό, διαθέτει μια ποικιλία πολυφαινολών  με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη, η οποία επιδεικνύει πλειοτροπικές βιολογικές ιδιότητες. 

Η παρουσία οινοπνεύματος στο κόκκινο κρασί επιτρέπει την απορρόφηση των πολυφαινολών, συμβάλλοντας έτσι στη βιοδιαθεσιμότητά τους.
Πριν από την απορρόφησή τους οι πολυφαινόλες πρέπει να υδρολυθούν από εντερικά ένζυμα ή από τη μικροβιολογική χλωρίδα του παχέος εντέρου [2].

Στη συνέχεια υφίστανται μεταβολισμό στο έντερο και στο ήπαρ. Δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα παρενέργειες από τις πολυφαινόλες που προσλαμβάνονται μέσω της καθημερινής φυσικής διατροφής.
Παρά τούτο, η συμπληρωματική χορήγηση πολυφαινολών για την προστασία της υγείας θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, εφόσον δεν έχουν καθοριστεί τα ασφαλή δοσολογικά σχήματα.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ο ρόλος του οξειδωτικού στρες στη δημιουργία νόσων και τα επωφελή αποτελέσματα για την υγεία των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού κατά των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού, των φλεγμονωδών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων, των λοιμώξεων, του καρκίνου, του διαβήτη και του γήρατος. [3] .

Από έρευνες σε καλλιέργειες  κυττάρων καρκίνου του πνεύμονος  φάνηκε ότι  το κόκκινο κρασί μπορεί να επιδείξει σημαντική αντιογκωτική δράση και χημειοπροστατευτικές ιδιότηες στον καρκίνο του πνεύμονος. Αυτό επιβάλλει τη συνέχεια της έρευνας σε πειραματόζωα με καρκίνο του πνεύμονο [4].

Υπάρχει ανάγκη διενέργειας εκτεταμένων τυχαιοποιημένων ερευνών , ώστε να καθοριστεί η θεραπευτική χρήση της κάθε πολυφαινόλης, ξεχωριστά, του κόκκινου κρασιού, κατά των ανθρωπίνων νόσων.

Ένα από ντα πλουσιότερα κόκκινα κρασαιά στον κόσμο είναι το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Γκέλικος., του οποίου η καθημερινή μικρή κατανάλωση, εφόσον ιατρικά ενδείκνυται από ενηλίκους, μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με πολυφαινόλες.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να προσλάβει, τα ευεργετικά για την υγεία, συστατικά του κόκκινου κρασιού,  καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''.

Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'', που αντιστοιχεί σε 8 -10 ρόγες του σταφυλιού.

Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κατ' επέκτασιν το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.


Βιβλιογραφία
1. Rodrigo R1, Bosco C. Oxidative stress and protective effects of polyphenols: comparative studies in human and rodent kidney. A review. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2006 Mar-Apr;142(3-4):317-27. Epub 2005 Dec 27.
2. Rodrigo R, Miranda A, Vergara L. Modulation of endogenous antioxidant system by wine polyphenols in human disease. Clin Chim Acta. 2011 Feb 20;412(5-6):410-24. Epub 2010 Dec 2.
3. Dolara P1, Luceri C, De Filippo C, Femia AP, Giovannelli L, Caderni G, Cecchini C, Silvi S, Orpianesi C, Cresci A. Red wine polyphenols influence carcinogenesis, intestinal microflora, oxidative damage and gene expression profiles of colonic mucosa in F344 rats. Mutat Res. 2005 Dec 11;591(1-2):237-46. Epub 2005 Nov 15.
4. Barron CC, Moore J, Tsakiridis T, Pickering G, Tsiani E. Inhibition of human lung cancer cell proliferation and survival by wine. Cancer Cell Int. 2014 Jan 23;14(1):6. [Epub ahead of print]