Είστε εδώ

Το κόκκινο κρασί ελαττώνει την υπέρταση στους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο

Πετμεζάκης Ιάκωβος, Νέα Ιωνία, Σάμος
Επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Κρήτης 72, Νέα Ιωνία
Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Διαμαντόπουλος ΒασίλειοςΤρίπολη
Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Οδοντίατρος, Υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων
Γκολας Ευαγγελος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ιωάννινα

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ελαττώνεται με τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού στους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο.

Μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που συνοδεύεται από κοιλιακή παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και καρδιοκυκλοφορικών νόσων [1].

To μεταβολικό σύνδρομο είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Η βρώση λαχανικών σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου και μερικών εκ των στοιχείων του [2].

Στο μεταβολικό σύνδρομο παρατηρείται συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση του κορμιού του σώματος, αύξηση των τριγλυκεριδίων, χαμηλή HDL χοληστερόλη(υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη), η οποία είναι μία από τις πέντε λιποπρωτείνες που κάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια να μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο ήπαρ, τα επινεφρίδια, τις ωοθήκες, τους όρχεις για την παραγωγή των στεροειδών ορμονών. Η HDL έχει χαρακτηριστεί ως "καλή" χοληστερόλη.

Οι στεροειδείς ορμόνες(καλή χοληστερόλη), η υπέρταση, και η αύξηση του σακχάρου του αίματος στο νηστικό άτομο, πάνω από 100, βασικά σημαίνει ότι ο μεταβολισμός ενός ατόμου βρίσκεται σε σύγχυση, δυσλειτουργία και ότι έχει πάρει κατεύθυνση προς λάθος κατεύθυνση.

Η κεντρική παχυσαρκία είναι ο σηματοδότης κλειδί της ύπαρξης μιας φλεγμονώδους κατάστασης και δηλώνει ότι η λήψη υδατανθράκων και ιδιαιτέρως εκείνων που πέπτονται γρήγορα συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου κεντρικής παχυσαρκίας και ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου [3].

Στη μελέτη που έκαναν ο Barona J, και συνεργάτες (2012) βρέθηκε ότι οι αντιοξειδωτιικές πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού επηρεάζουν τη σδηματοδότηση κυττάρου προς κύτταρο, την ευαισθησία των υποδοχέων, τη δραστηριότητα των ενζύμων της φλεγμονής ή τη ρύθμιση γονιδίων.

Οι πολυφαινόλες των σταφυλιών μπορεί να ενισχύσουν την αγγειοχαλάρωση, να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση και των μορίων προσκόλλησης σε κύτταρα, με επακόλουθο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων. [4]. 

Βιβλιογραφία
1. Povel CM, Beulens JW, van der Schouw YT, Dolle ME, Spijkerman AM, Verschuren WM, Feskens EJ, Boer JM. Metabolic Syndrome Model Definitions Predicting Type 2 Diabetes and Cardiovascular Disease. Diabetes Care. 2012 Aug 29.
2. Hosseinpour-Niazi S, Mirmiran Ρ, Amiri Ζ, Hosseini-Esfahani F, Shakeri Ν, Azizi F. Legume Intake is Inversely Associated with Metabolic Syndrome in Adults. Arch Iran Med. 2012 Sep;15(9):538-44.
3. Ackermann D, Jones J, Barona J. Calle MC, Kim JE, LaPia B, Volek JS, Mcintosh M, Kalynych C, Nairn W, Lerman RH, Fernandez ML . Waist circumference is positively correlated with markers of inflammation and negatively with adiponectin in women with metabolic syndrome. NutrRes. 2011 Mar;31(3): 197-204.
4. Barona J1, Aristizabal JC, Blesso CN, Volek JS, Fernandez ML. Grape polyphenols reduce blood pressure and increase flow-mediated vasodilation in men with metabolic syndrome. J Nutr. 2012 Sep;142(9):1626-32. doi: 10.3945/jn.112.162743. Epub 2012 Jul 18.