Είστε εδώ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗΣ©

Γκελης Ν. Δημητριος [Δρ],
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Εμψυχωτής (Medical Life Coach)
Γκελη Αικατερινη
Ιατρός, Ακτινολόγος, Άσσος, Κορινθίας

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που συμπεριφέρεται ως ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, όταν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα, αλλά και στους ανθρώπους ότι προκαλεί καρδιοπροστατευτικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα [1, 2].

Η ρεσβερατρόλη αφθονεί στους σπόρους, στις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών και κατ΄επέκταση στο κόκκινο κρασί και τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του κόκκινου κρασιού [3].

Βεβαίως τα βιολογικά κόκκινα σταφύλια αποτελούν σοβαρή εγγύηση αποφυγής φυτοφαρμάκων και τοξικών καταλοίπων ζιζανιοκτόνων και τοξικών λιπασμάτων.
Στόχος μας λοιπόν είναι η πρόληψη των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος και των διαφόρων μορφών καρκίνου, που ενδημούν στην Ελλάδα, με την καθημερινή κατανάλωση της ακίνδυνης και χωρίς παρενέργειες, ρεσβερατρόλης [4, 5].

Πως μπορεί να προσλάβει κανείς τη ρεσβερατρόλη;

Πολλές μελέτες περιγράφουν ότι μπορεί κάποιος να ευεργετηθεί από τις πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού και να τροφοδοτήσει τον οργανισμό του με την πολύτιμη ρεσβερατρόλη, που περιέχει, τρώγοντας :

• Κόκκινα σταφύλια (δυστυχώς υπάρχουν στο εμπόριο, μόνο την εποχή της συγκομιδής τους, που διαρκεί λίγες ημέρες).

• Πίνοντας χυμό κόκκινου σταφυλιού σε μικρή ποσότητα, διότι περιέχει συμπυκνωμένη ποσότητα σακχάρων.

• Πίνοντας συχνά ένα-δύο ποτήρια κόκκινου βιολογικού Αγιωργίτικου ‘‘Γκέλικος’’, που θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα κόκκινα κρασιά στον κόσμο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τανίνες.

Επειδή δεν μπορούν όλοι να πιούν κόκκινο κρασί, είτε διότι δεν τους αρέσει, είτε διότι δεν το ανέχεται ο οργανισμός τους, είτε πάσχουν από κάποια νόσο στην οποία αντενδείκνυται η λήψη οινοπνευματωδών, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άφθονης ρεσβερατρόλης και των λοιπών συστατικών του κόκκινου σταφυλιού παίρνοντας 3-6 κάψουλες Vinogkelin (Βιονογκελίν) ημερησίως.

Οι κάψουλες Βινογκελίν περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου κρασιού Νεμέας ‘‘Γκέλικος’’ Αγιωργίτικο. Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη που αντιστοιχεί σε 8-10 ρόγες του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού Νεμέας Γκέλικος.

Έχει αποδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες και μπορεί να εξασφαλίσει κάποια προστασία κατά των ιογενών λοιμώξεων [6].

Η ρεσβερατρόλη μέσω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους και αντιμιτωτικής  δράσης της  βοηθάει στον περιορισμό της αθηρωματοσκλήρυνσης και της σκλήρυνσης των αρτηριών, λόγω της ικανότητάς της να απορρυθμίζει την ενδοθηλιακή συνθάση του νιτρικού οξειδίου [endothelial NO synthase (eNOS)][7] και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ορισμένων φλεγμονωδών νόσων, όπως η αρθρίτιδα [8].

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης είναι καλά επιστημονικά τεκμηριωμένα και είναι:

• Περιορισμός του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων του αίματος.
• Ελάττωση των συγκεντρώσεων της κακής χοληστερίνης  [low-density lipoprotein (LDL)].
• Αύξηση της παραγωγής της καλής χοληστερόλης (HDL) και ελάττωση του κινδύνου απόφραξης των αρτηριών.
• Προλαμβάνει τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς [9]. 

Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού κόκκινου κρασιού, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού ή σε 3 κάψουλες Βινογκελίν (αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού ''Γκέλικος'') βοηθούν στη διατήρηση υγιών τιμών αρτηριακής πίεσης. 
Αλά η ευεργετική δράση της κατανάλωσης ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού ή 3 καψουλών Βινογκελιν, ημερησίως  ή ενός ποτηριού χυμού κόκκινου σταφυλιού δεν περιορίζεται μόνο στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα , αλλά και στον εγκέφαλο.
Μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της ρεσβερατρόλης καθαρίζεται ο εγκέφαλος από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται όταν τα νευρικά κύτταρα καίνε οξυγόνο για να παραχθεί ενέργεια.

Η ρεσβερατρόλη επίσης δρα προστατευτικά στο αίμα, από το να δημιουργεί θρόμβους και αυξάνει την παραγωγή  νιτρικού οξειδίου (nitric oxide), το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία στον εγκέφαλο. Καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου σημαίνει μεγαλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο [10]. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες , ακόμη και στα αρχικά στάδια της νόσου του Αlzheimer, τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού μπορούν άμεσα να προστατεύσουν τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα και έτσι να βελτιωθεί η μνήμη και να ενισχυθεί η ικανότητα συντονισμού του εγκεφάλου [11].

Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες για τον κάθε οργανισμό να επωφεληθεί και να απολαύσει τα ευεργετικά αποτελέσματα των συστατικών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού, είτε πίνοντας ένα ποτήρι δροσερό βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο Κρασί Νεμέας, ‘‘Γκέλικος’’ ή παίρνοντας 3-6 κάψουλες, καθημερινά της σκόνης των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του κόκκινου βιολογικού σταφυλιού Νεμέας, Βινογκελιν.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στο οινόπνευμα ή στο κόκκινο κρασί μπορεί να ωφεληθεί καταναλώνοντας τις κάψουλες Βινογκελίν [Vinogkelin], που περιέχουν αποξηραμένη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος''. Ως γνωστόν στις φλoύδες και τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος'' που αντιστοιχεί σε 8-10 ρόγες του σταφυλιού. Παίρνοντας κανείς καθημερινά 3-6 κάψουλες Βινογκελίν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, κλπ), ανθοκυανινών και τανινών, χωρίς να προσλαμβάνει οινόπνευμα.

Το Βινογκελίν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής, διότι προσφέρει τα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κτ' επέκταση το κόκκινου κρασιού, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες του οινοπνεύματος.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Bertelli AA, Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181bfaff3.

2.Varoni EM, Lo Faro AF, Sharifi-Rad J, Iriti M. Anticancer Molecular Mechanisms of Resveratrol.Front Nutr. 2016 Apr 12;3:8. doi: 10.3389/fnut.2016.00008. eCollection 2016.

3. Yilmaz Y, Toledo RT. Major flavonoids in grape seeds and skins: antioxidant capacity of catechin, epicatechin, and gallic acid. J Agric Food Chem. 2004 Jan 28;52(2):255-60.

4.You-Qiu Xue, Jin-Ming Di, Yun Luo, Ke-Jun Cheng, Xing Wei, Zhi Shi. Resveratrol Oligomers for the Prevention and Treatment of Cancers. Oxid Med Cell Longev. 2014; 2014: 765832. Published online 2014 March 23. doi: 10.1155/2014/765832

5. Manjinder Kaur, Chapla Agarwal, Rajesh Agarwal. Anticancer and Cancer Chemopreventive Potential of Grape Seed Extract and Other Grape-Based Products. J Nutr. 2009 September; 139(9): 1806S–1812S. doi: 10.3945/jn.109.106864

6. Li Zhang, Yuanyuan Li, Zhiwen Gu, Yuyue Wang, Mei Shi, Yun Ji, Jing Sun, Xiaopeng Xu, Lirong Zhang, Jingtin Jiang, Weifeng Shi. Resveratrol Inhibits Enterovirus 71 Replication and Pro-Inflammatory Cytokine Secretion in Rhabdosarcoma Cells through Blocking IKKs/NF-κB Signaling Pathway. PLoS One. 2015; 10(2): e0116879. Published online 2015 February 18. doi: 10.1371/journal.pone.0116879

7. Bonnefont-Rousselot D . esveratrol and Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2016 May 2;8(5). pii: E250. doi: 10.3390/nu8050250.

8. Li Liu, Hailun Gu, Huimin Liu, Yongliang Jiao, Keyu Li, Yue Zhao, Li An, Jun Yang. Protective Effect of Resveratrol against IL-1β-Induced Inflammatory Response on Human Osteoarthritic Chondrocytes Partly via the TLR4/MyD88/NF-κB Signaling Pathway: An “in Vitro Study”. Int J Mol Sci. 2014 April; 15(4): 6925–6940. Published online 2014 April 22. doi: 10.3390/ijms15046925

9. Dominique Bonnefont-Rousselot. Resveratrol and Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2016 May; 8(5): 250. Published online 2016 May 2. doi: 10.3390/nu8050250.

10. Darren Clark, Ursula I. Tuor, Roger Thompson, Adam Institoris, Angela Kulynych, Xu Zhang, David W. Kinniburgh, Ferenc Bari, David W. Busija, Philip A. Barber. Protection against Recurrent Stroke with Resveratrol: Endothelial Protection. PLoS One. 2012; 7(10): e47792. Published online 2012 October 17. doi: 10.1371/journal.pone.0047792

11. Rege SD, Geetha T, Griffin GD, Broderick TL, Babu JR. Neuroprotective effects of resveratrol in Alzheimer disease pathology. Front Aging Neurosci. 2014 Sep 11;6:218. doi: 10.3389/fnagi.2014.00218. eCollection 2014.