Είστε εδώ

Ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες θεωρούνται γενικά ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ομάδα υδατοδιαλυτών χρωστικών στα φυτά.
Καταναλίσκονται εκτεταμένα από τους ανθρώπους ως φυσικές χημικές ενώσεις, των λαχανικών, των φρούτων και του κόκκινου κρασιού.

Οι ανθοκυανίνες, όπως και άλλα φλαβονοειδή επιδεικνύουν προστατευτικές ιδιότητες εναντίον ορισμένων παθολογικών καταστάσεων, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, νευροκφύλιση, φλεγμονή, ιογενείς λοιμώξεις και παχυσαρκία.

Πολλές υγιεινές ιδιότητες των ανθοκυανών σχετίζονται με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Οι άφθονες μαρτυρίες  για τα επωφελή αποτελέσματα των ανθοκυανινών στην ανθρώπινη υγεία, τις κατέστησαν δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής και φυσικές θρεπτικές ουσίες [nutraceuticals]

Καθώς οι φυσικές θρεπτικές ουσίες περιέχουν συμπυκνωμένους βιοενεργούς παράγοντες, οι δόσεις που μπορούν να χορηγηθούν ξεπερνούν αυτές που θα μπορούσε να πάρει κανείς από την καθημερινή τροφή.

Οι ανθοκυανίνες αλληλεπιδρούν με τα ένζυμα που μεταβολίζουν φάρμακα και μεταφορείς φαρμακευτικών ουσιών και έτσι μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, όταν χορηγούνται μαζί με ανθοκυανίνες. Από την άλλη πλευρά η τροποποίηση ορισμένων ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό φαρμάκων συμβάλλουν στη χημειοπροστασία και την αντιοξειδωτική άμυνα των οργανισμών.

Βιβλιογραφία
Bártíková H1, Skálová L, Dršata J, Boušová I. Interaction of anthocyanins with drug-metabolizing and antioxidant enzymes. Curr Med Chem. 2013;20(37):4665-79.